woensdag 17 december 2014

Zuccherini - Suikerklontjes in alcohol

Ben jij ze al eens tegen gekomen in Italië deze zuccherini? Het zijn suikerklontjes in pure alcohol met specerijen naar keuze. Ik heb ze zelf voor het eerst gegeten bij een agriturismo hier in de buurt. Door de alcohol blijven de klontjes heel en lost de suiker niet op zoals in water. Wij kregen dit geserveerd in plaats van de grappa, of andere likeur. LET OP: het suikerklontje neemt veel alcohol op en is dus sterk, ik gok rond de 40%. Ook raad ik je af het vocht op te drinken. Als je voor een bekendere borrel wilt gaan, raad ik je mijn limoncello aan. 

Ook in dit recept zijn de exacte voedingswaarden lastig te meten, omdat ik niet precies weet hoeveel alcohol de suikerklontjes opnemen. Daarom neem ik alleen de waarde van suiker. Let op! Er bestaan verschillende maten suikerklontjes.

Voedingswaarden per suikerklontje van 4g.
Koolhydraten
4g.
Totaal vet
/
Kcal
16 kcal

Ingrediënten
Glazen (jam) potjes
Suikerklontjes
Keukenalcohol 95% *

Voorbeeld specerijen 
Potje 1: Sinaasappelschil en koffiebonen
Potje 2: Steranijs 
Potje 3: Kaneel staafjes en rode peper

Bereiding
Het is heel simpel. Vul je potje met suikerklontjes, maakt niet uit hoeveel. Als je iets wilt proberen zou je er ook maar twee kunnen doen. Stop dan de specerijen naar keuze erbij en giet net zoveel alcohol erin tot de suikerklontjes onder staan. Daarna minimaal een week de smaken laten intrekken. Je kunt met een lepel een suikerklontje eruit halen en dan alleen het klontje opeten. Voor de mildere versie kun je het suikerklontje op de lepel aansteken met vuur, om zo de meeste alcohol te verbranden.

Voor deze foto heb ik een potje van 125 ml. gebruikt en er zitten ongeveer 15 suikerklontjes in. De steranijs geeft een soort Sambuca smaak (ik heb er vier gebruikt). Van de sinaasappelschil heb ik er eentje toegevoegd van ongeveer 10 cm. let wel op dat je alleen de schil gebruikt en dus het wit eraf haalt. Met de hoeveelheid specerijen kun je het best zelf experimenteren. Je kunt altijd nog wat extra toevoegen mocht de smaak te mild zijn.

Andere specerijen ter inspiratie
Citroenschil, basilicum, munt, zoethout, oregano, vanille, laurier of andere droge kruiden die je maar kunt bedenken.

Zuccherini 
Cin cin!

* De alcohol kun je in Nederland bij de Sligro kopen. In Duitsland en België bij de betere supermarkten. 

5 opmerkingen:

  1. wat origineel ! dit ga ik zeker eens maken om te serveren aan gasten!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Vooral de versie met peper geeft leuke reacties ;)

      Verwijderen
  2. Dit klinkt heel leuk, heb ik nog nooit ergens voorbij zien komen. Als je suiker in je koffie gebruikt, kun je het klontje ook in je kopje koffie laten vallen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee Johanneke! Dan krijg je een soort caffè corretto (likeurtje in je koffie) zoals ze dat hier noemen. Origineel idee :)

      Verwijderen
  3. Wat een leuk recept! Niet eerder van gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...