zaterdag 12 juli 2014

Focaccia Barese - Pizzabrood

Focaccia voor 4 personen 

Dit recept heb ik van een vriendin uit Bari gekregen. Bari is een stad in het zuidoosten van Italië. De eerste keer dat ik dit recept zelf maakte leek het in de verste verte niet op haar versie. Het blijkt dat je echt véél olie moet gebruiken! Het brood lijkt bijna op oliebol...

Voedingswaarden

Koolhydraten
Hele brood
24,4 g.
Bij 4 personen
6,1 g. per persoon
Totaal vet
6,1 g. (zonder olie van onderkant)
1,5 g. per persoon
Energie
1078,7 kcal
269,7 kcal per persoon

Focaccia
Ingrediënten
300 g. meel type '00'
(je kunt ook gewone bloem gebruiken)
250 ml. lauw/ warm water
1 el. olijfolie
10 g. zout
25 g. biergist
(je kunt ook een zakje instant gist gebruiken)
Tomaatjes
Oregano

Bereiding
Los de gist in het water op (1). Doe het meel, de olijfolie en het zout samen met het watermengsel in een kom (2). Mixen met deeghaken (3). Het wordt geen stevige massa waar je mee kunt kneden hoor. Dek de kom af met een deksel of keukenfolie met natte theedoek (4). Laat het beslag nu ongeveer 1,5 uur rusten op een warme plek.

Het deeg is klaar als je er een soort belletjes in ziet (5), ook is je 'deksel' dan bol gaan staan als het goed is. Neem een bakblik (+- 30 cm.) of de bakplaat, zorg dat de onderkant dicht is. Je moet namelijk de bodem vol gooien (een goede laag van 3 mm) met olijfolie, als je een naad in je bakblik hebt dan loopt de olie er weer uit en dat is niet fijn zeg ik uit ervaring. Haal de 'deksel' van de kom en maak je handen nat met water en olie. Giet de massa in het bakblik en smeer de bovenkant in met je handen (6). Je hoeft hierbij niet zuinig te zijn, als je tè weinig olie gebruikt wordt het meer broodachtig.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het deeg rusten en snijd in de tussentijd de tomaatjes door midden en duw ze een beetje in het beslag (7). Strooi er wat oregano en zout op en zet de focaccia ongeveer 15 min. in de onderkant van de oven (8). Gaat dat nou te snel? Verplaats de focaccia dan naar het midden. Bij een goudbruine kleur is hij klaar (9).
Als je de focaccia uit de oven haalt, haal hem dan meteen uit het bakblik. Door de hoeveelheid olie die gebruikt is, is de focaccia knapperig. Als je hem laat afkoelen in het bakblik zuigt hij alle olie op en wordt het zompig.

Wat trouwens een grappig weetje is, is dat ze focaccia met een schaar in stukken knippen (10). En eigenlijk is het veel makkelijker dan met een mes! De schaar gaat wel elke keer mee in de afwas, lijkt me wel zo hygiënisch.
Ingrediënten

1. Gist in water oplossen

2. Ingrediënten in de kom

3. Mixen!

4. Heb geduld

5. Belletjes in het deeg

6. Olie, olie en nog eens olie

7. Oja, en tomaat!

8. Forno- oven

9. Klaar!

10. Knip knip


Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...