zaterdag 10 januari 2015

Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines

Dit recept zal je verbazen. Het zijn aubergines die ingemaakt worden in azijn en olie. Heerlijk als bijgerecht bij vlees, vis of door de sla. En op brood natuurlijk! Door ze een lange tijd  in de olie te laten staan, sudderen ze als het ware gaar. Je hoeft ze dus niet te koken, zoals ik bij al mijn vorige recepten met aubergine wel heb gedaan. Ook zijn ze heel lang houdbaar en dat is fijn na al het werk dat je eraan besteed hebt!

Dit is een van de moeilijkste gerechten om uit te rekenen tot nu toe. Dit komt omdat de aubergines de olijfolie voor een deel opnemen, maar het merendeel (bijna alles) in de weckpot achterblijft. Als je het als beleg gebruikt kun je er ruim 20 keer van eten! Ook is naar mijn weten extra vergine olijfolie niet slecht voor, mits je een goede kwaliteit koopt en de olie niet verhit. Daarom reken ik deze aubergines eigenlijk nooit mee bij mijn eten...

Voedingswaarden hele pot
Koolhydraten
105 g.
Totaal vet
205,6 g.
Energie
2516 kcal

Ingrediënten
3 kg. Aubergines
2 l. Witte azijn
80 g. Zout
200 ml. Olie (met olijfolie wordt het gerecht 'zwaarder' dan met zonnebloemolie)
Knoflook
Bosje verse kruiden (ik neem peterselie)

Potjes ter conservering (300 ml.)

Voorbereiding
Zet een grote bak/kom klaar en doe daar alvast de azijn en het zout in. Was de aubergine en droog ze af. Schil de aubergine en snijd deze in dunne reepjes. Om verkleuring te voorkomen moet je de gesneden aubergine direct in de azijn leggen. Ga zo door tot je alle aubergine gesneden hebt. Laat de reepjes dan minimaal een uur trekken. Om te zorgen dat de aubergines onder de azijn blijven heb ik een bordje met zwaar gewicht erop gelegd. Na een uur zijn ze als het goed is al een stuk kleiner!


Bouw een toren

Giet na het uur de azijn af en doe de aubergines in een vergiet. En leg er een stukje huishoudfolie op. Dan begint het..let op... Je moet nu een zo zwaar mogelijk gewicht boven op de aubergines leggen, zodat het vocht er gedurende de nacht uit kan druppelen. Bekijk maar even de foto, het is lastig uit te leggen. Laat dit gedurende de nacht (6-8 uur overdag kan natuurlijk ook) rusten, uhm uitdruppelen.Uitknijpen!
Zet twee kommen klaar. En pak, als je die hebt, een pureeknijper. Of iets dat er op lijkt, anders moet je je handen gebruiken. Pak een bos aubergine slierten en leg die in de knijper, knijp al het water eruit boven één van de kommen en leg de 'droge' aubergines in de andere. Ga zo door tot je alle aubergines hebt gehad en herhaal dan het proces. (Dus twee keer uitknijpen.)In de potten doen
Snijd de knoflook grof en de kruiden fijn. Maak de inmaakpotten steriel. Giet een bodempje olie in de pot en leg daar een handje aubergine op. Doe er dan naar smaak wat kruiden en knoflook bij. Daarna weer een hand aubergine en kruiden/knoflook. Ga zo door tot de pot bijna vol is. Daarna volgieten met olie tot de rand, ga met een mes langs de zijkanten zodat de lucht eruit gaat. Als er lucht bij de aubergines komt gaan ze schimmelen, dus zorg dat ze compleet onder de olie staan. Laat dan het potje zonder deksel een uur staan. Draai de deksel erop en klaar! Na twee weken zijn de aubergines klaar voor gebruik.


Buon appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...