zondag 14 december 2014

Bagna Cauda - Warme dipsaus

Dit typische gerecht uit Piemonte betekent in dialect 'warm/heet bad'. Het is een warme dipsaus voor groenten, brood en soepstengels. Ik heb gekozen om met dit gerecht mee te doen aan het foodblog event. Wil je graag weten wat het inhoudt? Neem dan een kijkje op de site van Oesters en Uien. Het thema van het event is 'Let's crunch' tijdens de kerstlunch. De Bagna Cauda serveer je volgens de traditie in een fojót, een soort fondue schaal gemaakt van terracotta. Maar een chocoladefondue schaaltje is ook prima! Gezellig met een waxinelichtje en de rauwe groenten voor de 'crunch' leek mij dit het perfecte recept!*

Bagna cauda op de kersttafel 

Ingrediënten Bagna Cauda
400 g. verse gezouten acciughe (of Alici)* 
1 Beker olijfolie (ik denk ongeveer 250 ml.)
200 g. Boter
1 Bol knoflook
3 Walnoten
200 ml. Kookroom

*Accighe en Alici zijn synoniemen van elkaar, in het Nederland beide Ansjovis genaamd. Als je meer informatie wilt, klik dan hier. Door zoute ansjovis te gebruiken hoeft er geen zout aan het recept te worden toegevoegd.

Ingrediënten om te dippen
Rauwe wortel, paprika, venkel, tomaat,gekookte aardappel stukjes brood, grissini (soepstengels) enz.
Om een extra kerst tintje aan het geheel te geven, heb ik met koekjesvormen de groenten uitgestoken.

Bereiding
Maak de vis schoon. Omdat het lastig was met vieze handen foto's te maken, raad ik je aan hier te kijken als je hulp nodig hebt bij het schoonmaken. 

Zet een pan met een dikke bodem op het gasfornuis. Doe hier de boter, olie, knoflook en walnoten in en breng aan de kook (frituur). Als het kookt voeg je de ansjovis toe en laat je het een uur pruttelen op een laag vuur. Omdat de temperatuur laag is en je blijft roeren, 'smelt' de ansjovis als het ware. Heel vaak roeren anders bakt het aan en krijg je klontjes.Na een uur de room toevoegen en nog een half uurtje laten pruttelen.


Wortel in 'bad'

Dippen in het warme bad!

Paprika boom met dipsaus

Bewaren in een afgesloten potje in de koelkast
uon appetito!


* Helaas heb ik niet gewonnen met het foodblogevent, wil je weten wie er wel gewonnen heeft? Neem dan een kijkje op http://etenmaken.blogspot.nl/2014/11/salade-van-paarse-spruitjes-met.html 

3 opmerkingen:

  1. Geinig recept. Had er wel al van gehoord, maar wist niet wat het was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Het is voor mij ook heel lang onduidelijk geweest... tot de buurvrouw me een potje kwam brengen. ;)

      Verwijderen
  2. Dit is zoooo lekker! Ik heb dit een keer gegeten bij Le Garage, vond het vooral lekker om brood erin te dippen, niet die harde groenten, maar ja wel gezonder natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...