maandag 8 december 2014

Eetgewoonten

Eetgewoonten


Waarschijnlijk wist je al dat de Italiaanse eetgewoonten anders zijn dan de Nederlande. Zo niet, dan is dit blogbericht met een korte uitleg over de begrippen en gangen die ik op dit blog gebruik wellicht handig. 

Colazione - Ontbijt
Het ontbijt is eigenlijk altijd zoet, tenminste ik heb nog niemand ontmoet die een hartig ontbijt nuttigt. In de bar kan dat een cappuccino met croissantje -brioche- zijn. Thuis is het vaak een beker warme melk met koffie erin en koekjes die je er dan in doopt.  


Klinkt niet echt gezond vind je niet? Ik kreeg 's morgens nooit een hap door me keel, maar daar is sinds deze gewoonte verandering in gekomen. Ook heb ik tussendoor geen zin om te snoepen, omdat ik 's morgens al mijn nodige portie suiker heb gehad. Dat is dan wel weer een voordeel!

Pranzo - Lunch
Tussen de middag (ergens tussen 12 en 15 uur, afhankelijk van de regio) wordt vaak warm gegeten. Het hangt er vanaf of het een doordeweekse 'simpele' lunch is, of een uitgebreide zoals op zon- en feestdagen. Één ding is zeker: een primo -pasta of risotto- kan niet ontbreken. Thuis bestaat het vaak alleen uit pasta met koffie toe, maar als ik naar een vriendin ga komt daar eigenlijk altijd al een secondo -vlees of vis gerecht- na of in ieder geval een salade. 

Op zon- en feestdagen pakken ze uit. Uren lang (nou ja, twee uur voelt ook lang hoor) tafelen met heel veel eten en lekkere rode wijn. Als eerst wat antipasti, eetlust opwekkende kleine hapjes. Van vleeswaren tot gefrituurde inktvisringen, alles wat la mamma maar bedenkt. Daarna volgt de primo en denk maar niet dat je een kleine portie krijgt omdat er nog zoveel andere gerechten zijn... Als je nog een gaatje over hebt is het nu tijd voor een vis of vlees gerecht, il secondo. In een restaurant krijg je trouwens alléén vlees of vis, als je groenten of patat erbij wilt moet je dat los bestellen in de vorm van een contorno.  Voor het dessert -il dolce-  kan je ook nog fruit en noten verwachten. En natuurlijk wordt alles afgesloten met een caffè -espresso- en daarna een likeurtje -ammazocaffè-. Dit likeurtje varieert van grappa tot limoncello en is bedoeld om de vertering van het (vele) eten te bevorderen.  Na dit alles is er natuurlijk niets lekkerder dan een siësta. 

Cena - Diner 
Het avondeten is ergens tussen 19 en 22 uur. Beetje afhankelijk van de regio, jaargetij en wat je tijdens de pranzo gegeten hebt. Ook de inhoud verschilt nogal. We zijn wel eens al om 17 uur begonnen met eten en hielden toen de uitgebreide versie zoals ik die beschreven heb in de pranzo aan. Door de weeks is het 's avonds vaak vlees met groenten. En natuurlijk zo af en toe een pizza! 

Je ziet het, er zijn niet zoveel touwen aan vast te knopen, maar ik hoop dat je wat meer van de termen op mijn blog begrijpt. Als je trouwens andere gewoonten kent hoor ik die graag in een berichtje onder aan de pagina! Kan zomaar zijn dat in andere families ook andere gewoonten zijn.

2 opmerkingen:

  1. Ik las dat ook in Italië de maaltijden 'versoberen'. Ook daar moet alles snel-snel, en neemt men minder tijd voor de maaltijden. De traditionele opbouw van maaltijden zou steeds minder voorkomen. Jongeren eten niet meer zoals de ouderen gewend zijn ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant Paul, weet je nog welke site dat was? Ben wel nieuwsgierig. Mijn vrienden maken inderdaad ook vaak een snelle pasta. Maar dat het steeds vaker voorkomt wist ik niet, is eer ook verschil tussen noord en zuid? Ik heb eigenlijk alleen zuid Italiaanse vrienden en die zijn over het algemeen toch iets traditioneler...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...