zondag 28 december 2014

Insalata polipo e patate - Octopus en aardappelen

Deze salade van gekookte octopus en aardappel is super lekker. Ik had de salade al vaak gegeten, maar nog nooit klaar gemaakt. Tijdens de kerst heb ik Giovanna geholpen, waardoor ik nu weet hoe het moet. En dat wil ik natuurlijk met jullie delen! Door de octopus zelf te koken blijft hij zacht en wordt het geen elastiek. 

Ingrediënten
Polipo e patate op de kersttafel
1 Octopus
Per kilo octopus 300 g. aardappelen
Verse peterselie
1 Citroen
Zout en peper
Olijfolie extravergine

Bereiding
Octopus is geen alledaagse kost, daarom zeer geschikt voor kerst. Maar je kunt je er natuurlijk ook eens aan wagen in het weekend. Verse octopussen zijn bij sommige vis handels te koop of te bestellen. 

Het schoonmaken van de octopus is een (hels) karwei. Het beest is al vrij angstaanjagend als je hem voor de eerste keer in je handen hebt. Dus, vraag aan de visboer of hij alvast de ogen en de bek eruit kan halen voor je. Wij hadden ook een 'schone' besteld. Toch moet je nog wel het zand en de glibber eraf spoelen onder de kraan. Let op dat in de zuignapjes ook veel viezigheid achter blijft, dus check ze goed. Als je octopus mooi schoon is, moet je met een (vlees)hamer op de nopjes slaan. Hierdoor worden ze zachter. Wij hebben niet zo'n hamer, dus hebben we de octopus onder een theedoek gelegd en met een gewone hamer op de nopjes geslagen. 

Zet een grote pan met water op waar je 3 keer zoveel zout in doet als je gewend bent voor de pasta. Laat de octopus hier gaar in koken. De regel is per 500 g. octopus 20 minuten. Wij hadden er eentje van 2 kg., dus dat waren 80 minuten. Als je de octopus te kort of te lang kookt wordt hij taai/ hard. Als je gekrulde tentakels wilt, doop ze dan 4 keer in het kokende water voordat je de hele octopus erin stopt. Na 75 min. hebben we de octopus geproefd en was hij nog hard, 10 minuutjes later was hij wel gaar. Proef dan ook meteen op zout en voeg eventueel nog wat extra toe aan het water. Het water wordt trouwens heel mooi roze tijdens het koken! 

Laat de octopus wat afkoelen en dep hem droog. Zet ondertussen water met zout op voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Aardappels gaar koken en afgieten. De octopus is stukjes snijden (de kop vonden wij er niet smakelijk uitzien en heb ik dus niet gebruikt maar aan de hond gegeven) dan de stukjes in een kom doen. Aardappelen erbij, op smaak brengen met fijn gesneden peterselie, citroensap, olijfolie, zout en peper. 

Door de drukte van alle gerechten heb ik helaas weinig foto's gemaakt.

De octopus schoonmaken

Buon appetito!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...