maandag 30 maart 2020

Panzerotti - gefrituurde pizza calzone

Eigenlijk is dit een mini pizza calzone die je gebakken of gefrituurd tegen kunt komen. We eten ze dan ook in plaats van een pizza. Ik heb ze voor het eerst in Puglia gegeten maar ze zijn misschien ook wel verkrijgbaar in andere provincies. Waar ben jij ze tegen gekomen op vakantie?

Het recept komt origineel van ricettario-bimby.it

Ingrediƫnten voor 12 panzerotti
500 gram bloem
50 gram olijfolie
125 gram melk
125 gram water
2 theelepels droge gist
1 theelepel suiker
10 gram zout

Vulling
2 bolletjes mozzerella
500 ml tomatensaus
origano
zout naar smaak
eventueel ham/salami naar keuze

Olie om te frituren

Bereiding
Melk, water, suiker en gist door elkaar roeren.
Voeg de bloem, olijfolie en zout toe en kneed tot een soepele bal deeg.
Laat het deeg in een afgedekte kom een uur rijzen.
Als je ziet dat het deeg goed gegroeid is afdekken met een vochig doekje en de deksel er weer op doen.
Een paar uur in de koelkast verder laten rijzen. Ik heb het deg van 11 tot 17uur in de koelkast gelaten.
Een uurtje voor je de panzerotti wil gaan bereiden het deeg uit de koelkast halen om op temperatuur te laten komen.
Verdeel het deeg ik 12 gelijke balletjes (bij mij was dat 66gram per stuk) en leg ze met genoeg afsctand op een stuk bakpapier. Afdekken met een theedoek.
Ondertussen de mozzerella in hele kleine stukjes snijden en in een vergiet laten uitlekken. Doe hetzelfde met de tomatensaus. Op die manier druipt het vocht uit de ingredienten en is de kans veel kleiner dat de panzerotti open springen.
Zet de frituurpan alvast aan zodat de olie heet wordt.
Na minimaal en maximaal ander half uur de balletjes uitrollen tot een platte schijf.
Verdeel een eetlepel rode saus over de helft van de schijf, leg er wat stukjes mozzerella en eventueel andere ingredienten op en vouw ze dicht in de vorm van een halve maan. Plet de uiteinden met behulp van een vork goed plat.
Ik frituur de panzerotti per stuk omdat ik geen friteuse heb maar een gewone pan gebruik.
Bakken tot ze goud bruin zijn.

Buon appetito!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...