woensdag 21 januari 2015

Chiacchiere - Carnaval koekjes - Italiaanse kletskoppen

Chiacchiere, bugie, frappe, lattughe, cenci, donzelle er zijn zoveel namen voor dit koekje als er provincies zijn. Ik noem ze zoals ze bij mij in de supermarkt liggen: chiacchiere.

De kerstman is nog maar net naar huis en het volgende feest staat alweer voor de deur. Officieel begint de carnaval hier op 7 januari, de dag na la befena. Tijdens de carnavalsperiode worden speciale koekjes gegeten de chiacchiere, waar ik jullie nu het recept van ga geven. Chiacchierare betekent kletsen, babbelen, ouwe hoeren en ga zo maar door. Maar waarom heten deze koekjes dan zo? Nou je maakt ze net zo makkelijk en snel als dat je een klets praatje maakt! Daarom vind ik de naam een beetje op de kletskop lijken!

Voedingswaarden

Koolhydraten
 Totaal 
216 g.
 Bij 40 stuks
5,4 g.
 Bij 20 stuks
10,8 g.
*Totaal vet
 145 g.
 3,6 g.
 7,3 g.
Energie
 2378 kcal
 59 kcal
 119 kcal
* Zelfde verhaal, ik weet niet hoeveel olie er wordt opgenomen bij frituren en heb 100 ml. gerekend

Ingrediënten voor 20 tot 40 stuks
Het originele recept zegt dat er 40 uit kunnen,
ik heb er zelf maar 20 uitgehaald.

25 g. Boter
3 g. Gist
1/2 Zakje vanillesuiker (8g.)
35 g. Suiker
250 g. Bloem
Snufje zout
2 Eieren
25 ml. Grappa of een andere drank naar keuze
Geraspte schil van een citroen

Olie om in te frituren (pinda)
Poedersuiker om te versieren

Bereiding
Doe alle ingrediënten (behalve de olie en poedersuiker) in een kom en kneed tot een bal. Als het deeg te vochtig blijft een beetje extra bloem toevoegen. Kneed zeker een minuut of 10 tot het deeg lekker soepel is. Daarna afdekken met keukenfolie en in een koude en droge plek minimaal een half uur laten rusten. Heb het zelf buiten gelegd aangezien de koelkast te vochtig is, moet het niet regenen natuurlijk!

Bestrooi het aanrecht  met wat bloem. Deel het deeg in tweeën, een deel weer in de folie terugdoen en het andere deel uitrollen tot een lange lap (1). Let wel op of het deeg niet plakkerig is, anders ook even bestrooien met bloem. Vouw de lap op in 3 delen (2,3) en rol weer opnieuw uit (4). Herhaal dit proces een paar keer tot je een elastisch en dun deeg hebt.Snij dan met een pizza mes (5)(als je hebt kartel) rechthoeken van ongeveer 10 bij 15 cm . (6). Daarna twee inkepen maken per koekje.

Zet de olie alvast op (7) en verwerk het andere deeg op dezelfde manier. Het laatste stukje deeg heb ik gebruikt als proefstukje, dat hoeft niet mooi te zijn en zo gooi je niks weg. Frituur de koekjes in een paar minuten goudbruin (8), het kan zijn dat je de koekjes zelf moet draaien. En als het goed is krijgt het deeg belletjes door de frituur.
1. Lap deeg

2. Vouwen

3. Nog een keer vouwen

4. En weer uitrollen

5.Netjes snijden

6. Koekjes snijden

7. Frituren

8. Klaar!

Buon appetito!


Dit recept heb ik gebaseerd op die van de volgende site: http://ricette.giallozafferano.it/Chiacchiere.html 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...